Gastronomia Dubrownika

>
Gastronomia
'These langostinos were a great meal.  Dubrovnik, Croatia.' - Dubrownik
'These langostinos were a great meal. Dubrovnik, Croatia.' Marc C. Johnson / Shutterstock

Mieszkańcy południowej Dalmacji słyną z zamiłowania do smacznego jedzenia i dobrych win, w związku z czym w Dubrowniku znajduje się wiele obiektów gastronomicznych, od barów szybkiej obsługi, po wykwintne restauracje. Większość popularnych restauracji zlokalizowana jest w centrum miasta, więc można do nich wstąpić podczas miejskiej przechadzki.

Bogata oferta kulinarna sprawi, że nawet najbardziej wybredny wczasowicz znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. W Dubrowniku można się delektować kuchnią francuską, sushi, a także wysokiej jakości stekami. Osoby preferujące znane na całym świecie smaki znajdą w centrum miasta kilka pizzerii, a także restaurację meksykańską. Większość restauracji ma przyjemny wystrój odzwierciedlający romantyczną atmosferę Adriatyku.

Goście często przejawiają chęć spróbowania lokalnych dań. W Dubrowniku można delektować się wykwintnymi potrawami Południowej Dalmacji. Tradycyjna kuchnia Dubrownika opiera się na świeżych, lokalnie uprawianych warzywach i owocach, wysokiej jakości mięsie i rybach z odrobiną przypraw oraz dużą ilością oliwy. Podczas pobytu w Dubrowniku w licznych tawernach i restauracjach warto skosztować dań rybnych. Gorąco polecamy tawernę Lokanda i restaurację Proto, obie zlokalizowane w centrum miasta.

risotto with cuttlefish
'risotto with cuttlefish' - Valerio Pardi / Shutterstock

Osoby zainteresowane daniami typowymi dla Dubrownika powinny skosztować zielonej menestry, wędzonego mięsa oraz duszonej kapusty. Miłośnicy owoców morza będą mogli posmakować również dalmatyńskiej sałatki z ośmiornicy, czarnego risotto, skorupiaków oraz grillowanych sardynek. Wszystkie dania rybne przygotowywane są z najświeższych ryb z głębin Adriatyku i ze skorupiaków hodowanych w czystych wodach morskich. Natomiast osoby lubiące słodycze mogą wybierać spośród szerokiej oferty lokalnych deserów takich jak: Dubrownicka Rozata (podobna do creme brulee), ciasto Ston, kotonjata (pudding z pigwy), arancini (kandyzowana skórka pomarańczowa) oraz wielu innych.

Dining at Dubrovnik Own Town
'Dining at Dubrovnik Own Town' - bigfatcat / Shutterstock

Wszystkie klasowe restauracje oferują szeroki wybór win. Plantatorzy winorośli i właściciele winnic szczycą się wysokiej jakości czerwonymi winami, spośród których najbardziej znanym jest Plavac Mali. Nazwa tej odmiany pochodzi od małych, ciemnoniebieskich winogron uprawianych w centralnej części niedaleko położonego Półwyspu Pelješac.

Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.
'Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock